rutkowski

Jałowiec pospolity na użytek zewnętrzny

Świeże jagody utłuc delikatnie, by nie uszkodzić nasion, co polepsza smak i aromat. Zalać wodą tak, aby zakryła owoce. Gotować 1/2 godziny na wolnym ogniu, przecedzić przez płótno. Po wyciśnięciu smażyć na małym ogniu do konsystencji miodu. Dodać trochę cukru lub miodu, 1 łyżkę powideł + 2 łyżki wina lub wody. Zażywać po jedzeniu i na noc. Na astmę można stosować konfiturę otrzymaną ze smażenia młodych wierzchołków pędów z cukrem, dodając miód po usmażeniu.

Kora jałowcowa biała, to jest druga kora, stosowana jest jako lek na czyraki, wrzody. Stosuje się do 30 g na litr wody. Wywar popijać dwa razy dziennie po jedzeniu w ilości do 20 g.

Szyszkojagody palone można stosować do inhalacji przy katarze, a także do dezynfekcji mieszkania. Mazidło w postaci płynnej homeopatycznej D-6 może być używane wewnętrznie i zewnętrznie na niedowład połowiczy. Stosuje się 2 g olejku jałowcowego -I- 1 g mentolu -I- 20 g oleju terpentynowego + 120 g spirytusu 90-proc. na użytek zewnętrzny do wcierania.

Popiół z jagód i z igliwia jałowca działa przeczyszczająco. Przyprawa. Jagody jałowca są stosowane w przemyśle mięsnym do wędzenia, gałązki jako przyprawa do kiełbas. Drób tuczony jagodami jałowca na miesiąc przed zabiciem daje smaczniejsze mięso. Do sosów dodaje się kilka jagód jałowca. Dodanie 3 ziarenek do gotowanej lub kiszonej kapusty i buraczków polepsza ich smak i aromat. Jałowiec dodaje się do marynat np. do grzybków nie posiadających własnego zapachu jak: kurki, gąski itp. Do pasztetów dodaje się jagody utłuczone. Znakomite jest piwo jałowcowe.

Nalewka spirytusowa – do nacierania przy bólach reumatycznych. Przy bólach ucha wkłada się watkę zwilżoną tą nalewką do ucha. Kąpiele. Zagotować 2 kg młodych gałęzi z garścią szyszkojagód i wlać do kąpieli. Stosować na reumatyzm, wypryski skórne i podagrę. Przy otyłości dodać do kąpieli jagody jałowca, liść mięty, kwiat lawendy, ziele melisy, ziele nostrzyku, ziele macierzanki, kłącze tataraku. Na litr wrzątku dać 2 garście ziół.

Kora jałowcowa. Stosować 50 g na 1 litr wody. Gotować 10 minut. Do przemywania ran gnuśnych, owrzodzeń zastarzałych. Ułatwia gojenie. Olejek jałowcowy wciera się przy bólach gośćcowych, nerwobólach i zapaleniu korzonków nerwowych.

Jałowiec dostarcza pszczołom dużo pyłku kwiatowego, ale nie dostarcza nektaru. Jagody jałowca zachowują właściwości lecznicze do 3 lat. Jagody jałowca zbiera się jesienią po przymrozkach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>