Mniszek lekarski na użytek zewnętrzny i wewnętrzny

Bielmo rogówki i jej zmętnienie, kurzajki, brodawki, piegi. Napar: Pociąć 50 g (garść) korzeni i liści. Wsypać do l litra wody. Gotować 2 minuty. Naciągać 10 minut pod przykryciem. Przecedzić do termosu. Popijać 1/2 szklanki dziennie na 30 minut przed posiłkami. Ten napar stosuje się przy chorobach dróg moczowych, żółciowych, wątroby, niestrawności, żółtaczce, zaparciach nawykowych, przewlekłych trudnościach w oddawaniu moczu, miażdżycy, trądziku młodzieńczym, upartych wysypkach i półpaśćcu, złej przemianie materii. Napar z kwiatu stosuje się przy niedomodze jajników, zapaleniu przydatków, skąpych krwawieniach macicznych i zakłóceniach miesiączkowania.

Napar z korzenia ziela stosuje się przy niedomodze wątroby, kamicy żółciowej, nerwicy żołądka, puchlinie wodnej, ischiasu, biegunkach, krwawieniach wewnętrznych. Nalewka alkoholowa na soku z mniszka (succus taraxaci – jest w aptekach). Brać 15-20 kropli na wodzie, 2-3 razy dziennie przy posiłkach.

Wino na kwiatach mniszka. 250 g kwiatu, 1 kg cukru, 2 litry wody, 5 dag drożdży winnych nastawić w ciemnym miejscu na kilka tygodni. Gdy kwiat opadnie na dno, zlewa się wino do butelek i przechowuje w ciemnym miejscu. Zażywać dwa razy dziennie mały kieliszek przed jedzeniem przy dolegliwościach kobiecych i trawiennych.

Mleczko białe. Korzeń w przełomie, liść czy kwiat świeżo zerwany dają mleczko, którym można przypalać kurzajki, brodawki. Ten sposób stosowali Arabowie już w VII i VIII wieku. Po rozrzedzeniu wodą destylowaną do przemywania oczu.

Napar z wodą destylowaną: do obmywania plamek na twarzy. Mniszek wchodzi w skład mieszanek: Diabetosan, Degrosan, Cholagoga 11, Normosan, Pulmosan. Wyciąg jest składnikiem proszku Gastrochol i płynu Cholesol.

Mniszek należy do roślin leczniczych moczopędnych tzw. zimnych podobnie jak cykoria, poziomka ananasowa, szczaw w przeciwieństwie do moczopędnych ciepłych: cebula, pietruszka i jej natka, lubczyk ogrodowy i koper wioski.

Korzeń upalony wchodzi w skład dobrej kawy zbożowej i cykorii domowej. Młode liście mniszka są dobre do sporządzania sałaty. Gdyby były zbyt gorzkie – należy lekko je posolić i zostawić pod przykryciem na dzień następny. Dodać miodu i śmietany.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>