Przyprawianie potraw

Berberys. Ściśle: owoc berberysu. To całkowicie zaniechana przyprawa trawienna, choć oprócz trawiennego ma jeszcze działanie żółciopędne i jest dobrym dostawcą witamin, w pierwszym rzędzie witaminy C. Konfitury z berberysu miały we wszystkich starych książkach kucharskich bardzo poczesne miejsce. Nie należy przedawkować.

Borówka brusznica. Zawiera: prowitaminy A – 0,22 mg, witaminy BI – 0,13 mg, B2 – 0,23 mg, B6 – 0,11 mg, B7 – 24.4 g, C – 1170 mg oraz antocyjany. Są to ciała chemiczne o charakterze katalizatorów, spotykane również w czarnych jagodach, burakach ćwikłowych i niebieskiej kapuście, które spełniają jakieś wyraźne funkcje trawienne przy wielu ciężej strawnych artykułach spożywczych. Sos Cumberland do drobiu pieczonego lub duszonego robi się w sposób następujący: zwykłą zasmażkę białą rozprowadza się sokiem z borówek przetartych surowych lub smażonych, odpowiednio dokwaszając cytryną tub dosładzając cukrem – powinien być wyraźnie słodki. Dodać odrobinę soli.

Cebula. Zawiera: prowitaminy A – 0,28 mg, wit. BI – 0,30 mg, B2 – 0,26 mg, B6 – 1,20 mg, B7 – 64,4 g, PP – 1,84 mg i C – 78,2 mg. Obniża ciśnienie krwi, działa wykrztuśnie. jest nieodzownym środkiem trawiennym przy wszystkich ciężej strawnych rodzajach mięs (zawsze z pieprzem!), również koniecznym dodatkiem do surówek. Surowa jest znakomitym środkiem dezynfekcyjnym wewnętrznym. Ugotowana traci swoje działanie drażniące (od którego np. oczy łzawią) i stosuje się ją w okładach na wrzody, czyraki, hemoroidy itp. sprawy ropne lub zapalne. Komu trawienie cebuli nastręczy trudności, powinien do niej dodawać kminek, majeranek, pieprz prawdziwy lub ziołowy, i raczej leczyć żołądek i wątrobę niż odstawiać cebulę.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>