Skrzyp polny na użytek zewnętrzny

Stosować wywar do kompresów lub obmywania ran, owrzodzenia nóg, nowotworu owrzodzonego. Uwaga. Przy dłuższym stosowaniu skrzypu, np. po miesiącu, należy równocześnie przyjmować tabletki wit. BI po 3 mg dziennie aż do ustąpienia objawów zapalenia wielonerwowego i zmniejszenia tętna serca. Podobny efekt można uzyskać wchodząc rano na 1 minutę do wanny z niewielką ilością (do poziomu 10 cm) zimnej wody. Stąpać nogami, a po wyjściu z wody położyć się na 10-minutowy odpoczynek, aby utrzymać tętno serca w ciągu dnia w normalnym stanie.

Ziele skrzypu wchodzi w skład granulatów Urogran, Reumogran, Betagran oraz mieszanek ziołowych Cardiosan, Urosan, Reumosan, Pulmosan. Wyciągi ze skrzypu wchodzą w skład pasty Fitolizyna i płynów Betasol i Cholesol.

Chcąc uzyskać odwapnienie w przypadku złogów reumatycznych, artretycznych, żylaków, miażdżycy, przerostu prostaty lub wzmocnić układ naczyń krwionośnych i płuc – należy gotować skrzyp w wodzie deszczowej lub w wodzie miękkiej co najmniej pół godziny pod przykryciem. W pozostałych potrzebach wystarczy skrzyp parzyć.

Gdy nie chcemy tracić wit. C (od 15 do 280 mg) i prowit. A (1,7 do 7 mg) lepiej jest sproszkować skrzyp i zażywać go np. z miodem. Sproszkowany skrzyp trzeszczy w zębach i skrzypi gdy go się żuje.

Inne zalecane postacie leku. 2 łyżki skrzypu na 2 szklanki wody gotować 10 minut, przecedzić do termosu. Popijać po 1/2 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami na poprawę przemiany materii i na wydalanie złogów z moczem.

Ziele skrzypu, liść mącznicy, liść brzozy, pączki brzozy, kwiat bławatka popijać w postaci naparu przy białkomoczu. Ziele skrzypu, ziele tasznika, ziele rdestu ostrogorzkiego, kłącze pięciornika zmieszać w równych ilościach i jako odwar popijać przy krwotokach i krwawiączce aż do całkowitego ustąpienia objawów.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>