Napar. Jedną łyżeczkę lub trzy liście poziomki zalać szklanką wrzątku. Naciągać 10 min., popijać porcjami w ciągu dnia. Napar taki zawiera węglowodany, tłbszcze, białko, wapń, prowit. A oraz witaminy BI, B2, B3 = PP, B6 i C. Napar ten ma właściwości orzeźwiające, rozwalnia, rozpuszcza kamień nazębny i złogi miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Recepty z zastosowaniem liścia poziomki.
– 1. Liść poziomki, liść czarnej porzeczki, kłącze kosaćca i liść orzecha włoskiego w równych ilościach sproszkować, zmieszać z trzykrotnie większą ilością miodu i zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce: dorośli – przy wyczerpaniu nerwowym, przepracowaniu, wyniszczeniu pochorobowym, dzieci – przy skro ful ozie, błędnicy i niedokrwistości.
– 2. Liść poziomki, melisy, ziele krwawnika w równych ilościach zmieszać i stosować 4 łyżki ziół na 3/4 litra wrzątku. Gotować 3 min. i zażywać łyżeczkami przy zapaleniu wyrostka robaczkowego. Nie stosować żadnych środków przeczyszczających, nawet ziołowych,
– 3. Zmieszać 20 g liści poziomki, 40 ziela nawłoci i kłącza pięciornika 146 kurzego ziela, 60 owoców róży i ziela skrzypu oraz 100 g ziela dziurawca. Półtorej łyżki ziół zalać dwiema szklankami ciepłej wody i gotować powoli 6 min. pod przykryciem. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić porcjami w ciągu dnia w nieżycie nerek i pęcherza moczowego oraz kamicy moczowej, a pomocniczo w gośćcu i przy dolegliwościach skórnych, jako płyn do przemywania oczu i płukania gardła oraz jamy ustnej.
Leave a reply