Pragnącym odżywiać się racjonalnie proponuję zapoznać się (i stosować) z następującymi regularni:
– 1. Najlepiej – ze względu na dobre trawienie – spożywać posiłek składający się z jednego produktu spożywczego.
– 2. Jeśli nie chcemy przestrzegać reguły 1. – należy układać posiłki wg zasad prawidłowych zestawów.
– 3. Łączyć nie więcej niż cztery produkty z jednej grupy.
– 4. Posiłek nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt białkowy.
– 5. Tłuszcze (oleje) spowalniają trawienie. Najlepiej są one przyswajane z jarzynami i owocami, natomiast źle ze skrobią i białkami.
– 6. Pomidory winny być spożywane na surowo.
– 7. Świeży ogórek nie powinien być łączony z pomidorem.
– 8. Melony każdego gatunku należy spożywać bez żadnych dodatków.
– 9. Mleko krowie i jego produkty winny być spożywane osobno.
– 10. Mleko krowie zawiera dużo kazeiny.
– 11. Lepsze jest mleko kozie.
– 12. Jogurt można spożywać z dojrzałymi półkwaśnymi owocami, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami.
– 13. Jeśli spożywa się owoce osobno, co jest wskazane, zaleca się ich dobór według rodzaju pestek (brzoskwinie, mirabelki, oliwki, czereśnie, wiśnie): owoce cytrusowe: owoce mające blaszki gniazd pestkowych (jabłka, gruszki): melony: owoce suszone.
– 14. Jarzyny i warzywa są zasadotwórcze bowiem zawierają duże ilości pierwiastków alkalicznych. Zasadotwórcze są także kawa, piwo, cola, wino, mleko, soki owocowe.
– 15. Mięso, wędliny, jaja, ryby, masło, drożdże, orzechy, skrobia, czekolada, kakao, tłuszcze, oleje, majonez, sery, produkty mleczne – są kwasotwórcze.
– 17. Banany można jadać z owocami półkwaśnymi.
– 18. Nie jadać zbyt wiele orzeszków arachidowych: są trudno strawne.
– 19. Do wszystkich produktów trudno strawnych można dodawać zmielony kminek z majerankiem, co ułatwia proces trawienia.
– 20. Z umiarem, ale stosować przyprawy trawienne: pieprz naturalny i ziołowy, mielony kminek z majerankiem, cynamon, imbir (mało), por, czosnek, cebula, natka pietruszki, kolendra, cząber, i in.
– 21. Nie pić gorących płynów, nie spożywać gorących potraw. Mające temperaturę powyżej 45 st. mogą spowodować anemię, bóle kręgosłupa, stawów, miednicy, mięśni nóg.
Leave a reply