Nadmiar doustnych dawek z wyciągu z jagód jałowca i olejek eteryczny jałowcowy, stosowane same uszkadzają nerki i powiększają nadmiernie diurezę tj. ilość dobowego wydzielania moczu. W moczu zaczynają ukazywać się krwinki białe i czerwone. Olejek stosowany zewnętrznie powoduje na ogół zapalenie skóry z obrzmieniem i bólami. Nie jest wskazane, a przynajmniej należy ograniczać do dawek homeopatycznych np. do D6, wyciąg z jagód jałowcowych w przypadkach następujących: ostre i podostre stany zapalne jelit, nerek, wyrostka robaczkowego, choroba wrzodowa, okres ciąży, okres bezpośrednio po operacjach przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, marskość wątroby. Dotyczy to również reakcji alergicznych na olejek jałowcowy. Przyczyną tego jest obecność węglowodoru – juniperyny – w jagodach i olejku eterycznym.
Podręczniki medycyny ludowej zalecają stsowanie jałowca w następujących postaciach: napar, wyciąg wodny, wyciąg alkoholowy, nalewka spirytusowa, wywar z szyszkojagód, żucie jagód, proszek jałowcowy, syrop, wino jałowcowe, wódka jałowcowa, olejek, powidła, kora jałowcowa, szyszkojady palone, mazidło, przyprawa jałowcowa, kąpiele z jałowcem, popiół jałowcowy, piwo jałowcowe.
Napar z szyszkojagód. 10-20 g jagód na litr wody lub 1 łyżeczkę jagód na filiżankę wody. Naciągać 3 minuty. Popijać 3 filiżanki dziennie jako lek moczopędny, żółciopędny i trawienny. Napar przedawkowany działa drażniąco na przewody moczowe. Podobnie działa nikotyna, która zatyka kłębuszki nerkowe i powoduje złą przelotność nerek. Sól kuchenna rafinowana jest również szkodliwa dla nerek. Słaba praca nerek powoduje gościec stawowy i dolegliwości serca. Napar ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, co odtruwa organizm, przywraca apetyt, poprawia samopoczucie. Napar służy również jako składnik win gatunkowych, zwłaszcza we Francji.
Wyciąg wodny. Stosować 1-5 g dziennie w postaci napoju jako środek pomocniczy w kamicy moczowej, przy niewydolności wątroby, przy zastoju w przewodach żółciowych, niedostatecznym wytwarzaniu żółci i związanych z tym zaburzeniach trawiennych np. przy nadfer- mentacji.
Wyciąg alkoholowy. Stosować 2 razy dziennie do 15 kropli na wodzie, co działa łagodnie przeczyszczająco. Wyciąg ten jest składnikiem Cholesolu. Nalewka spirytusowa. Pije się przy zapaleniu korzonków nerwowych.
Żucie jagód. Zażywać na czczo w celu uśmierzania bólu żołądka, przy cuchnącym oddechu, zgadze, bólach artretycznych. Proszek jałowcowy. Spożywać dziennie około 10 ziarenek z wodą, po 15 dniach zrobić przerwę do 1 miesiąca i wznowić stosowanie. Działa to jako lek przeciwcukrzycowy, przy puchlinie wodnej, zwapnieniach, przy piasku moczowym, zapaleniu pęcherza moczowego, anty sep tycznie przy upławach białych, rzeżączce, osłabionym organizmie. Proszek taki zawiera magnez, potas, miedź, cynk. Syrop antyartretyczny. 10 g jagód jałowca 4- 10 g wyciągu płynnego ze skrzypu. Popijać 2-5 łyżeczek dziennie.
Leave a reply