– Jeszcze radzę stosować się do poniższych zaleceń:
– Do posiłku należy wybierać takie produkty spożywcze, które smakują najbardziej:
– waga posiłku nie powinna przekraczać 600 g: nie objadać się, zwłaszcza przed rozpoczęciem cięższej pracy:
– główny posiłek winien być spożywany w południe, gdy promienie słoneczne działają najsilniej: promieniowanie słoneczne ma wpływ na trawienie, dlatego też do ostatniego posiłku należy siadać przed zachodem słońca:
– pojadanie między posiłkami jest szkodliwe:
– nie należy jeść, gdy odczuwa się ból, w zdenerwowaniu, po wyczerpującej pracy, w zmęczeniu:
– dobrze jest po posiłku odpocząć pół godziny, a w każdym razie odprężyć się:
– przy trudnościach trawiennych dobrze jest przed posiłkiem dziesięć minut odpocząć:
– nie popijać w czasie jedzenia, pragnienie zaspokajać pół godziny przed posiłkiem lub po jedzeniu:
– do sałatek, surówek, cebuli dodawać olej słonecznikowy, sojowy lub oliwkowy, do potraw gotowanych dodawać olej już po wyłączeniu ognia lub nawet na talerzu:
– do chleba przyrządzać świeże pasty serowo-jarzynowe: biały ser najlepiej jeść sam bez chleba, gdy czujemy głód: kasze, ryż, makaron jadać z dodatkiem jaj, sera, mleka, roślin strączkowych – fasoli, grochu: zupy gotować z wywarem z jarzyn z dodatkiem grzybów lub ziół przyprawowych:
– umiarkowanie używać cukru i słodyczy, stopniowo zastępując je miodem, słodkimi owocami świeżymi i suszonymi: kasze i ryż gotowany na sypko jeść z dodatkiem jajka, twarożku, fasoli lub z sosem grzybowym, pomidorowym, koperkowym:
– raz dziennie zjadać posiłek z samych jarzyn – nawet jednej – gotowanych z dodatkiem ziemniaków:
– spożywać pokarmy w stanie naturalnym, nie smażyć tego, co można ugotować, nie gotować tego, co da się zjeść na surowo: ostatni posiłek zjadać w zasadzie trzy godziny przed snem: nie zapominać, że żołądek śpi razem z człowiekiem:
– picie wody rano i wieczorem służy przepłukaniu przewodu pokarmowego:
– soki owocowe należy trzymać chwilę w ustach, by mogły wymieszać się ze śliną:
– uwaga dla osób mających ogródki warzywne: należy zważać na odpowiednie rozmieszczenie roślin, by mogły się dobrze rozwijać i wzajemnie wspomagać. Pietruszka chroni pomidora, marchew, fasola, tymianek i mięta chronią kapustę: dęby zabezpieczają przed ślimakami, leszczyna odstrasza muchy, fasola rozwija się niedobrze w sąsiedztwie cebuli.
Leave a reply