Napar szałwiowy. 2 łyżeczki liści zalać szklanką wody wrzącej i naparzać pod przykryciem 10 min. i przecedzić. Pić 2 razy dziennie po pól szklanki przed jedzeniem w nieżycie żołądka i jelit, biegunce, wzdęciach, nadmiernej laktacji u karmiących matek. Dla pobudzenia apetytu zaleca się 2 łyżki naparu 2 razy dziennie na 30 min. przed posiłkiem. Ten sam napar stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła, sporządzania przymoczek na skórę, obmywania zewnętrznych narządów płciowych, tamponów dopochwowych oraz do irygacji. Można dodać do 20 kropli Azulanu lub Azucalenu na 1/4 szklanki naparu używanego zewnętrznie. Do irygacji można napar rozcieńczyć równą ilością wody.
Napar z liści szałwii popijać 2 razy dziennie po pól szklanki przy zaburzeniach trawiennych, biegunkach, nerwicach żołądka, nocnych potach, nieżytach górnych dróg oddechowych, cukrzycy, białych upławach, zaburzeniach miesiączkowania, reumatyzmie, nieżytach dróg moczowych, a zewnętrznie do płukania gardła przy anginie, zapaleniu okostnej, szkorbucie, pleśniawkach, zapaleniu migdałów.
Sproszkowane liście dosypywane do takich potraw jak groch, kapusta, wieprzowina, tłuściejsze ryby itp. działają jak napar. Szałwia wchodzi w skład Diabetosanu, Pektosanu, Neopektosanu, Septosanu, Tannosanu i Vagosanu. Przetwory: Herbogastrin.
Płynny wyciąg szałwiowy. 200 g świeżych liści zmiksować z 200 ml etanolu 40-proc. Odstawić na 30 min. i przecedzić do butelek. Brać do 50 kropli w kieliszku wody 3 razy dziennie jako środek przeciwpot- ny, pobudzający trawienie i hamujący laktację. Stosować 1/2 łyżeczki na 1/4 szklanki wody do płukania jamy ustnej i gardła.
Leave a reply