Zioła do kąpieli. Zmieszać 50 g kwiatów lipy, 30 g rozdrobnionego kłącza tataraku oraz po 20 g kwiatów lawendy i kwiatów lub ziela wrzosu. Zioła zalać dwoma litrami wrzącej wody i pozostawić na parze pod przykryciem na pół godziny, bądź ogrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić i wlać napar do wanny. Wytrawione po odcedzeniu zioła umieścić w woreczku płóciennym, zawiązać i zanurzyć w wannie wypełnionej do 1/3 wodą o temperaturze do 40 st. C. Pozostać w kąpieli 20 min. Po wyjściu z wanny nie wycierać się, ale owinąć prześcieradłem kąpielowym położyć do łóżka i ciepło okryć. Taka kąpiel działa uspokajająco, ułatwia zasypianie, regeneruje skórę i czyni ją elastyczną, usprawnia transpirację i ma właściwości przeciwskurczowe, działa napotnie i często przerywa ostry nieżyt nosa. Korzystnie jest wziąć wit. C, Rutinoscorbin i popić ciepłą herbatą z dodatkiem soku malinowego.
Kąpiel z samych kwiatów lipy można stosować przy konwulsjach dziecięcych i zmęczeniu, do obmywań oraz irygacji, pielęgnowaniu cery, usuwaniu piegów, przy podrażnieniu i świądzie skóry.
Kwiat lipy stosuje się zewnętrznie do okładów na rany i wrzody oraz do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych. Kwiat lipy wchodzi w skład Degrosanu i Pyrosanu produkowanych przez „Herbapol”.
Węgiel lipowy (Carbo Tiliae). Stosować 1-2 łyżki z mlekiem lub wodą zażywać przy biegunkach, zatruciach, wiatrach, a zewnętrznie jako zasypkę przy ropiejących i cuchnących ranach i wrzodach. Proszek z dodatkiem sproszkowanych liści szałwii służy także do czyszczenia zębów. Do użytku wewnętrznego stosuje się węgiel przynajmniej w godzinę po zażyciu środka przeczyszczającego.
Z drewna lipowego uzyskuje się dobry węgiel rysunkowy, z nasion otrzymuje się olej jadalny. Lipa dzika (Tiłia sihestris) jest również rośliną leczniczą, a jako surowiec leczniczy wykorzystujemy kwiaty i drzewo. Wskazana jest do drenowania wątroby i żółci, ma właściwości moczopędne, rozpuszcza kwas moczowy, działa przeciwskurczowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Stosować jako odwar. 40 g drewna bez kory i rdzenia środkowego gotować w litrze wody, aż zostanie 1/4 odwaru. Wypijać na ciepło w ciągu dnia podczas posiłku lub między posiłkami. Kuracja trwa 10-20 dni. Powtórzyć po czterech miesiącach.
Leave a reply