Wino jałowcowe

Duża zawartość cukru w jagodach jałowca umożliwia przerabianie ich na wino i na wódkę (do 30 proc.).

– 1. Utłuc 30 g owoców, dodać 15 pociętych gałązek jałowca, zalać 1 litrem białego wina i ogrzewać do wrzenia. Pozostawić do zmacero- wania przez 4 dni, przecedzić do butelki i dodać 30 g cukru. Popijać 1 kieliszek dziennie na wzmocnienie organizmu, na apetyt, jako lek moczopędny, na kamicę moczową i na stany podgorączkowe. Działanie tonizujące wzmocni szczypta piołunu i 15 g korzenia chrzanu.

– 2. Utłuc 7,5 g jagód jałowca, dodać 7,5 g gorczycy białej i zalać 1 litrem wina białego. Macerować 5 dni. Przecedzić do butelki. Popijać dwa razy dziennie po 1/2 szklanki, co wzmacnia apetyt i żołądek.

– 3. Utłuc 25 g owoców jałowca, dodać 5 g naparstnicy, dodać 15 g cebuli morskiej + 50 g octu jabłkowego + 100 g wódki + 900 g wina białego. Popijać 2 razy dziennie po 1/2 szklanki jako wino moczopędne.

Wódka jałowcowa. Jest popularna w krajach anglosaskich i w Holandii, gdzie jest niemal trunkiem narodowym. Dla nas wódki te mają zbyt silny zapach i smak jałowca oraz rażący posmak żywic. Jałow- cówkę bezbarwną można sporządzić z olejku jałowcowego, zaś wódkę o barwie żółtawej przyrządza się z owoców świeżych lub suszonych.

Olejek jałowcowy (producent „Herbapol”). Świeże jagody z jałowca zawierają ok. 1,5 proc. olejku eterycznego ze związkami głównie mono- i seskwiterpenowymi. Jagody suszone powyżej 25 st. C matowieją i tracą olejki eteryczne oraz substancje żywiczne. Olejek jałowcowy łatwo rozpuszcza jod, który traci przy tym zdolność do jego normalnych reakcji. Podobnie działa i potas. Olejek jałowcowy stosuje się przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach układu wątrobo-żół- ciowego, dróg moczowych i pęcherza. Nie należy stosować więcej niż 0,1 g olejku jałowcowego w alkoholu 1 raz dziennie. Olejek jałowcowy nadaje moczowi zapach fiołka. Rozszerza nieznacznie naczynia włosowate i jest silnie bakteriobójczy. Powyżej 5 kropel podanych doustnie powoduje senność, oszołomienie i może porazić ośrodkowy układ nerwowy, gdyż zawiera nadmiar manganu, co podrażnia również przewód pokarmowy. Może być (olejek) stosowany zewnętrznie. Olejek zwiększa przekrwienie skóry. Jednorazowa dawka jagód jałowca może wynosić 0,5 g (10 jagód). Zalecana jest więc ostrożność.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>