Czarnuszka. Działa trawiennie, pobudza czynności żołądka, działa mleko- pędnie, odżywczo i rozpędza złogi reumatyczne. Wraz z nasieniem kopru, kminku i anyżu stanowi najlepszy środek przy wszystkich kłopotach laktacyj- nych u matek karmiących.
Cząber. Działa trawiennie, pobudza czynności żołądka, działa ściągająco i moczopędnie. Stosujemy ziele sproszkowane do serów topionych i wędzonych oraz do sosów mięsnych, korniszonów i ogórków. Bułgarska czubryca ma takie samo działanie, ale jest znacznie mocniejsza.
Czosnek. Zawiera wit. BI – 1,76 mg, B2 – 0,70 mg, K – 0,54 mg, PP – 5,28 mg i C – 123,0 mg. Obniża ciśnienie krwi, jest jednym z najsilniejszych środków bakteriobójczych (prawie zawsze wystarcza sam zapach) i w tym charakterze zażywany doustnie spisuje się jak najlepszy antybiotyk, ponadto działa wykrztuśnie i przeciwrobaczo. W zastosowaniu zewnętrznym wywołuje przekrwienie lokalne, potrzebne np. przy reumatyzmie oraz działa bakteriobójczo. Mięso baranie naszpikowane czosnkiem dusi się z dodaniem liści bobkowych i jałowca, żeby straciło przykry odór baraniny, a nie straciło wartości odżywczych. A oto stara recepta na zapalenie płuc: cztery średnie ziemniaki, wydłubać oczka, skrajać bez obierania, dodać 2 łyżki siemienia lnianego, jedną zgniecioną główkę czosnku, 5 szklanek wody, gotować 20 minut. Uzyskanym odwarem robiono choremu lewatywę. Podobno jedna wystarczała…
Dynia. Bardzo rzadko w naszej kuchni spotykana (chyba w formie konserwy zimowej) ma działanie lekko rozwalniające, zarówno świeża jak i gotowana. Dynia zawiera: prowit. A – 13,7 mg, BI – 0,33 mg, B2 – 0,46 mg, B6 – 0,77 mg, B5 – 2,80 mg, B7 – 63 fig, PP – 3,50 mg i C – 63 mg. Ziarno natomiast jest najlepszym środkiem przeciwrobaczym w naszym klimacie przeciw soli terowi, a tak bezpieczne w stosowaniu, że można je podawać nawet dzieciom. Jest ono ponadto doskonałym środkiem odżywczym, o dużej zawartości fosforu, wapnia itp. Miąższ dyni starty na surowo z jabłkiem i przyprawiony octem jabłkowym oraz miodem leczy białkomocz i obrzęki nerczycowe u dzieci.
Leave a reply