Rośnie wszędzie, gdzie ziemia jest choć trochę lepsza od szczerych piasków, ale nie podmokła i mająca dostatek azotu. Ta bylina z rodziny złożonych (Compositae) należy do najbardziej popularnych, a zarazem najbardziej pożytecznych roślin krajowych. Zazwyczaj jest wielkości 10-80 cm, charakteryzuje się gęstym ulistnieniem i aromatycznym zapachem. Ma bezogonkowe, ciemnozielone podwójnie pierzaste wiotkie listki, prawie prostą łodygę, białe, drobne, pięciopłat- kowe zebrane w baldaszki kwiatki. Kwitnie od lipca do późnej jesieni. Krwawnik ma mocno ziołowy zapach, w smaku bardzo gorzki.
Do celów leczniczych wykorzystuje się górne części pędów o długości do 25 cm, które należy ścinać od czerwca do września, w czasie rozkwitania. Po ususzeniu otrzymuje się ziele krwawnika. Można również zbierać i suszyć same kwiaty.
Ziele krwawnika zawiera m.in. pewne ilości olejku eterycznego, flawonoidy, cholinę, garbniki, kwas askorbinowy oraz sole mineralne obfitujące w związki manganu, azotu, potasu, fosforu.
Na użytek wewnętrzny.Krwawnik wzmacnia działanie gorzkie i ściągające, wpływa uspokajająco na macicę i jajniki, sprzyja menstruacji, ma właściwości żółciopędne i moczopędne, hamuje krwawienia, działa przeciwczer- wiowo (robakobójczo), pobudza czynności żołądka, poprawia przemianę materii, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie.
Na użytek zewnętrzny. Jest znakomitym środkiem dezynfekującym, gojącym i przeciwzapalnym. Stosuje się na upławy, hermoroidy, bóle reumatyczne, zapalenie skóry i śluzówek, dermatozy, owrzodzenia goleni, pęknięcia sutka i na przetoki oraz na różne rany.
Leave a reply