Należy do pospolitych, szczególnie popularnych na niżu, drzew przydomowych i przydrożnych, występuje także często w parkach. Lipa szerokolistna zakwita w początkach lipca, drobnolistna dwa tygodnie wcześniej, dzięki czemu zbiór kwiatów z obu gatunków nie nakłada się w czasie. Lipa należy do roślin miododajnych wysoko cenionych przez pszczelarzy.
Surowcem leczniczym jest kwiatostan, który zbiera się wraz z szypułką i przykwiatkiem w formie lancetowatego listka. Kwiatostany mają przyjemny, delikatny zapach, w smaku są śluzowato słodkie. W miękiszu komórki kwiatostanu znajdują się śluzowe gruzły szczawianu wapniowego.
Kwiatostan, używany najczęściej w postaci naparu, wykazuje właściwości napotne, przeciwskurczowe, uspokajające, moczopędne, wskazany jest na wzmożenie krzepliwości krwi. Napar. Szczypta kwiatów na szklankę wrzątku (15-30 g na litr wody). Naciągać 10 min. Popijać 3 razy dziennie. Napar z kwiatów lipy z liśćmi pomarańczy. Pić przy nerwicy, astmie, kaszlu, migrenie, wymiotach nerwowych, konwulsjach.
Napar. Kwiat lipy, ziele szałwii, ziele krwawnika, kłącze pięciornika w równych ilościach. Pić 3 razy dziennie przy złej pigmentacji skóry, piegach, plamach wątrobowych. Zioła napotne. Zmieszać kwiat lipy, kwiat bzu czarnego i owoc berberysu lub kącze perzu. Zalać 2 łyżki ziół dwiema szklankami wrzątku i postawić na parze pod przykryciem na 15 min. Odstawić, po 10 min. przecedzić. Dodać 2 łyżki syropu malinowego. Ciepłe wypić wieczorem przed snem. Jednocześnie przyjmować wit. C i polopirynę S.
Zioła uspokajające. Zmieszać po 20 g kwiatów lipy, korzeni kozłka i liści melisy. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i naparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 1/3 szklanki 3 razy dziennie po posiłkach w stanach pobudzenia nerwowego.
Leave a reply