Mieszanka o działaniu uspokajającym i nasennym. Po 25 g liści melisy i kwiatów rumianku, po 15 g ziela dziurawca i ziela bożego drzewka oraz 10 g szyszek chmielu i liści mięty. Pół łyżki ziół zalać szklanką wrzątku i naparzać pod przykryciem 15 min. Przecedzić, wypić całość na 2 godz. przed snem.
Mieszanka o działaniu przeciwnerwicowym. Po 26 g melisy i ziela krwawnika oraz po 10 g liści pokrzywy, kwiatów nagietka, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla i korzenia kozłka oraz rozgniecionych owoców kopru włoskiego. Półtorej łyżki ziół zalać w termosie 2 szklankami wody wrzącej. Zamknąć termos, odstawić na godzinę. Popijać po pól szklanki 3 razy dziennie po posiłkach.
Mieszanka do leczenia nerwicy serca. Po 25 g liści melisy i rozdrobnionego korzenia biedrzeńca, po 15 g rozgniecionego owocu głogu i ziela serdecznika oraz po 10 g ziela jemioły i ziela srebrnika. Półtorej łyżki naparzać w 2 szklankach wody wrzącej w termosie przez 2 godziny. Popijać po przecedzeniu pól szklanki 2 razy dziennie po jedzeniu, zależnie od zaawansowania schorzenia.
W stanach zwiększonego napięcia nerwowego, uczucia niepokoju i przy trudnościach z zasypianiem można stosować Nervosol. Jest to płyn zawierający wyciągi z melisy, lawendy, kozłka lekarskiego, arcydzięgla i szyszek chmielu. Dorosłym zaleca się 30 kropli na ćwierć szklanki wody trzy razy dziennie po jedzeniu (w razie potrzeby dawkę można zwiększyć do jednej łyżeczki przed snem), dzieciom należy podawać odpowiednio mniej, stosownie do wieku.
Preparaty z ziela melisy stosowane w zalecanych dawkach nie wywierają działania szkodliwego. Nie zaleca się popijania melisy w przypadku upałów i nadmiernego pragnienia. Okłady z naparu ze świeżej melisy stosuje się na rany, co działa lecząco, chłodząco i kojąco. Olejek z melisy służy do wcierań przy migrenie oraz na bolące miejsca reumatyczne.
Odwar z melisy można dodawać do kąpieli, co działa uspokajająco w przypadku schizofrenii i innych zaburzeń układu nerwowego, a także w przypadkach bolesnego miesiączkowania oraz kurczów mięśni.
Na ukąszenie os przykładać sok ze świeżej melisy. Kompres z liści melisy stosuje się na sutek przy zastoju pokarmu u matki karmiącej, a także na wybroczyny krwawe. Liście melisy służą jako przyprawa do zup, sałat i potraw z drobiu, mięsa i grzybów, sosów, do śledzi marynowanych, do kwaszenia ogórków i pomidorów, do napojów owocowych, do cocktailów, herbaty, likierów, do aromatyzowania octów.
Leave a reply