MLECZKO PSZCZELE

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół, mieszczących się w przedniej części głowy. Mleczkiem karmione są larwy robotnic i trutni przez 3 -4 dni życia, i matka pszczela w ciągu całego stadium larwalnego i w okresie czerwienia.

Mleczko jest płynną, gęstą substancją barwy kremowej, w smaku lekko kwaśne, ostre i cierpkie, o słabym, nieco kwaśnym zapachu. Stanowi odżywkę i lek. Zawiera m.in. węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, mikroelementy, aminokwasy.

A oto właściwości mleczka pszczelego (w proszku oraz tabletkach) i pyłku kwiatowego: aktywizuje przemianę materii, przydaje sił życiowych, hamuje rozwój miażdżycy i leczy ją, normalizuje czynności gruczołów dokrewnych i przewodu pokarmowego, leczy choroby nerwowe, obniża poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, pobudza apetyt, poprawia wzrok i słuch, usuwa duszności wysiłkowe, usuwa zmarszczki i wygładza skórę twarzy, eliminuje szumy i zawroty głowy, wzmaga odporność na infekcję, zmniejsza dolegliwości serca, zapobiega awitaminozie, zabija bakterie i wirusy.

Wskazania lecznicze: anemia, astma wysiłkowa, awitaminoza, cukrzyca, choroba wieńcowa serca, wrzody żołądka i dwunastnicy, zaburzenia czynności gruczołów dokrewnych, nieżyt jelita grubego, infekcje, miażdżyca, niedobory aminokwasów, enzymów i witamin, niedokrwienie narządów, niedomogi narządów przemiany materii i gruczołów wydzielania wewnętrznego, niedorozwój umysłowy i fizyczny dzieci, niedowład kończyn po Heine-Medinie oraz po wylewach krwi do mózgu, stany chorobowe nerwów, zmiany w dnie oka, trudno gojące się rany, osłabienie słuchu, niewydolność wątroby po żółtaczce zakaźnej i zatruciach, zawroty głowy, zrosty zapalne.

Enzymy zawarte w mleczku pszczelim i pyłku kwiatowym działają obwodowo na komórki, tkanki i narządy wypełniające określone funkcje (np. nerki, oczy, płuca, wątroba itp.). Zjawisko to występuje za pośrednictwem tkanki podścietiskowej, która ulega przekrwieniu. Stwarza to korzystne warunki do odżywiania komórek, narządów, a takż,e usprawnia produkcję enzymów tkanki podścieliskowej. Wzrasta wówczas aktywność kwasów nukleinowych, poprawia przemianę materii, następuje aktywizacja procesów życiowych. Ustępują stany skurczowe naczyń, wzmagające się u ludzi starszych, w następstwie zwłaszcza napięcia nerwowego i innych szkodliwych wpływów. Te stany są również skutkiem niedokrwienia tkanki podścieliskowej. Kuracja mleczkiem pszczelim z dodatkiem pyłku kwiatowego w proporcjach 1:1 uwalnia organizm od tych skurczów.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>