Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiającą przyswajanie wit. C i więcej lizyny niż inne zboża: jest ona mniej kaloryczna, niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, które jest silnie zasadotwórcza i lekko strawna. Ryż – jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwórcza: konserwowana nie ma kwasów organicznych, miedzi, siarki, chloru, manganu i innych biopie- rwiastków. Fasola biała, której dobrym uzupełnieniem są kasze, ryż, pieczywo, serv, jajka, kukurydza, orzechy i grzyby. Dużo lizyny i siarki ma groch zielony, który jest zasadotwórczy, podobnie jak soja. Kwasotwórczy jest orzech włoski. Słonecznik obniża poziom cholesterolu i miażdżycy, a kwiaty leczą malarię i śledzionę. Surowe jajka kurze zawierają awidyny blokujące przyswajanie przez organizm biotyny B8 = H koniecznej do prawidłowej pracy skóry, porostu włosów, prawidłowej przemiany materii i utrzymania odporności na niektóre choroby. Chorym na wątrobę lub żołądek podaje się żółtka, a nie białka. Żółtko ma więcej białka aniżeli białko jaja, białko żółtka jest też lżej strawne. Jajka i omlety można smażyć na maśle, bowiem białko ścina się już w temperaturze 60 st., zanim zacznie się palić masło. Nie należy smażyć na maśle innych produktów, bowiem spalone wytwarza toksyczną akroleinę. Zawałowcom i miażdży- cowcom radzę nie jadać żółtek, a jedynie smażone lub gotowane białka, które nie zawierają cholesterolu.
Leave a reply