Napar, Kłącze kozłka 60,0 g, liść mięty 30,0 g, liść melisy 30,0 g, kwiat rumianku 15,0 g, kwiat głogu 15,0 g. Pić 2-3 razy dziennie przy przekwitaniu.
Odwar. Kłącze kozłka, liść brzozy, kwiat bzu czarnego, korzeń goryczki, korzeń arcydzięgla, kłącze tatatarku, kora kruszyny w równych ilościach. Łyżka mieszanki na dwie szklanki wody. Popijać 3 razy dziennie przy pokrzywce.
Odwar. Kłącze kozłka, kłącze perzu, ziele dziurawca, korzeń arcydzięgla, szyszki chmielu w równych ilościach. Pić przy histerii.
Napar. Kłącze kozłka, ziele bylicy pospolitej, ziele melisy, kwiat rumianku w równych ilościach. Pić przy padaczce.
Napar. Kłącze kozłka, liść mięty, ziele dziurawca, ziele bylicy pospolitej, szyszki chmielu, w równych ilościach. Popijać rano i wieczorem po szklance przy złym wydzielaniu żółci.
Odwar. Kłącze kozłka, korzeń łopianu, korzeń kobylaka, liść melisy, w równych ilościach. Pić przy nieżytowym zapaleniu jelit.
Odwar. Kłącze kozłka, znamiona kukurydzy, ziele srebrnika, ziele krwawnika w równych ilościach. Pić przy dychawicy sercowej.
Zioła sedatywne (uspokajające). Zmieszać równe ilości rozdrobnionego korzenia kozłka, ziela serdecznika, liści mięty, liści szałwii oraz liści melisy. Półtorej łyżki ziół zalać w termosie dwiema szklankami wody wrzącej. Zamknąć termos i zostawić na godzinę. Pić 2/3 szklanki 2 razy dziennie po jedzeniu w stanach pobudzenia nerwowego i bezsenności.
Zioła rozkurczowe. Zmieszać równe ilości rozdrobnionych korzeni kozłka, szyszek chmielowych, ziela macierzanki, owoców kopru włoskiego i ziela dziurawca. Półtorej, dwie łyżki ziół zalać w termosie 2 szklankami wody wrzącej i po zamknięciu odstawić na godzinę. Pić 1/2 szklanki 3 razy dziennie po jedzeniu w nerwicy wegetatywnej z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Jeśli objawem nerwicy są zaburzenia sercowo-naczyniowe, to zamiast ziela macierzanki dodać taką samą ilość mieszaniny kwiatów głogu i owoców głogu.
Leave a reply