Ze względu na zawartość witamin, najlepiej zażywać bobrek sproszkowany stosując 2-3 razy dziennie lub w opłatku po 0,5 g. We wszystkich wyżej wymienionych chorobach i dolegliwościach można stosować nalewkę ze świeżych liści (15-30 kropli na cukier lub wodę przed każdym posiłkiem i mniej niż pół łyżeczki proszku).
Napar przy niestrawności połączonej z brakiem kwasów żołądkowych lub ogólną nadkwasotą. Liść bobrka, liść mięty, kminek, krwawnik, ziele tysiącznika, ziele piołunu, korzeń omanu w równych ilościach. Popijać pół szklanki przed jedzeniem.
Napar przy zimnicy. 3 części liścia bobrka, 4 cz. liści piołunu i 2 cz. kwiatu słonecznika. Wino 10-proc. 10 g świeżych liści bobrka na 100 g gorącego wina czerwonego. Naciągać pół godziny. Popijać 1-2 łyżeczki przed jedzeniem.
Mieszanka pobudzająca łaknienie. 5 g nalewki z bobrka, 5 g nale- wki z drapacza lekarskiego, 6 g nalewki chmielowej i 10 g roztworu alkoholowego z w:rotycza pospolitego. Stosować 25 kropli na kwadrans przed obiadem i kolacją.
Odwar pobudzający trawienie i wzmacniający. Pół łyżki liści bobrka zalać szklanką wrzątku, ogrzać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 1-2 łyżki 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem.
Zioła żołądkowo-trawienne. Zmieszać po 25 g liści bobrka, liści mięty pieprzowej, kłączy tataraku, korzeni lukrecji, ziela krwawnika, ziela nostrzyka i ziela tymianku. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i przez 2-3 min. powoli gotować pod przykryciem. Odstawić na 10 min. i przecedzić do termosu. Pić trzy razy dziennie po ćwierć szklanki przed jedzeniem przy bezkwaśności, w nieżycie, wzdęciach i innych zaburzeniach trawiennych. Stosowanie bobrka w zbyt dużych dawkach może spowodować mdłości, wymioty i biegunkę.
Leave a reply