Rzepik ma właściwości ściągające i odkażające, działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, zapierająco, przeciwkrwawienio- wo, przeciwbiegunkowo, hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej w jelitach, zapobiega nadmiernemu złuszczaniu, wzmacnia włośniczki, wzmacnia i reguluje pracę wątroby, woreczka żółciowego, żołądka jelit, reguluje przemianę materii.
Wzmacnia śluzówkę jamy ustnej i gardła przy awitaminozach, goi rany, łuszczycę, półpasiec, rozpędza i powoduje rozejście się wrzodu, ma właściwości ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.
Biegunka krwawa, krwioplucie, białkomocz, cukrzyca, astma, otyłość, schorzenia wątroby, puchlina wodna, artretyzm, reumatyzm, przeziębienia, upławy białe, robaki obłe, kolka nerkowa, kamicą nerkowa, hemoroidy, trądzik, zapalenie spojówek, egzemy, zatrucia pokarmowe u dzieci, profilaktycznie angina, chroniczne schorzenia skóry.
Zapalenie jamy ustnej, zwiotczałe rany, zwichnięcia, kontuzje, pleśniawki, rany infekcyjne. Napar. 30-50 g na 1 litr wody wrzącej. Naciągać 10 minut. Popijać 3 razy dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami przy białych upławach, wstrzymaniu moczu, biegunce, kamicy nerkowej, astmie, cukromoczu.
Nalewka spirytusowa. 1 część rzepiku na 5 części spirytusu. Stosować 2 razy dziennie po 20 kropli przy gośćcu. Herbatka, Popijać na wymioty krwawe, krwioplucie. Wskazana dla nadmiernie palących.
Stosować okłady, przemywania, płukanki, kataplazmy. Odwar. 2-3 łyżki na 1 litr wody. Gotować 10 minut. Na irygacje przy białych upławach. Do płukania i kompresów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu. Na zapalenie gardła, anginę, zapalenie języka, afty, zapalenie jamy ustnej.
Kompresy ciepłe na wywichnięcie i kontuzje, rany na nodze, rany zakażone źle gojące się, owrzodzenia żylakowate, wypryski skórne. Kataplazmy z liści na migrenę, zapalenie nerwu, zwiotczałe rany, ukłucia pszczoły.
Na okłady można stosować świeże pogniecione ziele jak również ziele sproszkowane, 3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Napar przy wypadaniu włosów. Ziele rzepiku, ziele dziurawca, ziele krwawnika, owoc dzikiej róży i kwiat lipy w równych ilościach. Do płukania głowy stosować 3 łyżki mieszanki na 1 litr wody.
Na zapalenie migdałków. Ziele rzepiku, ziele dziurawca, ziele krwawnika w równych ilościach zmieszać. 3 łyżki strączyn fasoli na litr wody, gotować 15 minut, zasypać łyżką takiej mieszanki, odstawić do naciągnięcia. Uzyskany odwar wypić w ciągu dnia w 3 porcjach przed jedzeniem. Rzepik wchodzi w skład Cholegranu i Gastrogranu.
Leave a reply