Kminek na użytek wewnętrzny i zewnętrzny

Napar. 1 łyżeczka kminku na 1 szklankę wrzącej wody. Gotować 3 sekundy i naciągać 10 minut. Wypijać 1 szklankę 15 min. po posiłku. Stosuje się przy zaburzeniach jelitowych, niedomogach pęcherzyka żółciowego, zapaleniu oskrzeli i płuc.

Kminek zmielony. Stosuje się doustnie od 0,2 do 2 g z miodem lub powidłami 2-4 razy dziennie jako lek wiatropędny. Nalewka. Stosować 1-3 g dziennie. Nalewka spirytusowa. Stosować 1-15 g dziennie.

Olejek. 1 do 3 kropli 2–3 razy dziennie w roztworze alkoholowym lub z miodem. Stosuje się przy zaflegmieniu górnych dróg oddechowych. Kminkówka domowa, 1 litr wódki, 40 g owocu kminkowego i 200 g cukru. Macerować 8-10 dni. Odcedzić. Brać po posiłku 125 g przy wzdęciach i niestrawności.

Kminkówka na świeżym, dojrzałym zielonym kminku. I litr wódki, pół szklanki kminku. Naciągać w cieniu dwa tygodnie. Dla zlikwidowania objawów niestrawności stosować pół kieliszka tej kminkówki na pół szklanki ciepłej herbaty. Pić przez 1 godzinę po trochu.

Owoc kminku stosuje się w formie przyprawy do wszystkich ciężej strawnych potraw, które wzdymają, wywołują skurcze, wiatry itp. W takich celach najlepiej jest zmieszać pół na pół z majerankiem, zemleć w niewielkiej ilości i trzymać w szczelnym słoiku. Dodawać do tłustych mięs, pasztetów, grochu, kapusty, sałatek. Jeśli po obiedzie lub kolacji rozpoczną się sensacje wątrobowe, brać pół łyżeczki takiego proszku i popić chłodnym płynem, żeby nie zakrztusić się.

Unikanie kminku w potrawach kapustnych, grochu, wieprzowinie, razowym chlebie może zawsze doprowadzić do wzdęć i boleści, nawet przy zupełnie zdrowym żołądku, a w konsekwencji do skreślenia tych potraw z jadłospisu. W następstwie tego wywołuje się niedobory witamin z grupy B, skąpe wydzielanie żółci co może być przyczyną m.in. nerwicy wegetatywnej i łuszczycy. Przedawkowanie kminku w potrawach czy w celach leczniczych nie wchodzi w rachubę i nie może zaszkodzić.

Wodny wyciąg kminku dla karmiących matek poprawia trawienie u osesków. Stosuje się 1 łyżeczkę owoców kminku zmielonych na 1,5 szklanki wody. Popijać 1/4 do’ 1/2 szklanki 2 razy dziennie. Dla dzieci stosować 0,5-1,5 łyżeczki tego naparu 2-3 razy po posiłkach (wiatropę- dne).

Na użytek zewnętrzny. Kataplazmy. Na zapalenie zastoinowe sutka. Wywar. W przypadku osłabienia słuchu wprowadzić kilka kropel do ucha. Olejek kminkowy. Otrzymuje się z dojrzałych owoców przez destylację z parą wodną.

Owoc kminku jest stosowany w przemyśle kosmetycznym jako środek zapachowy. Kminek wchodzi w skład mieszanek ziołowych „Herbapolu”: Normosan, Digestosan, Rektosan, Gastrochol, Rhelax. Owoce kminku można stosować jako przyprawę trawienną z innymi ziołami wiatropędnymi (rumianek, liść mięty, ziele tymianku, owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>