Jałowiec pospolity na użytek wewnętrzny – ciąg dalszy

Jagody jałowca suche, świeże bądź gotowane są skuteczne przy nieprzyjemnym oddechu i zgadze. Żucie kilku jagód dwa razy dziennie leczy artretyzm, reumatyzm, nieżyt dróg oddechowych. Jagody gotowane w winie działają moczopędnie, rozpuszczają piasek, kamienie żółciowe i moczowe. Przy nieżytach żołądka Kneipp zalecał żuć jagody pierwszego dnia 4 sztuki, każdego następnego dnia o jedną więcej aż do 15 owoców. Następnie, ujmując po jednym dziennie, wrócić do 4 dziennie. Nieprzyjemna woń z ust jest oznaką, że normalna flora bakteryjna w jelitach uległa niekorzystnym zmianom w wyniku infiltracji (przenikania) bakterii gnilnych, bardzo szkodliwych, do jelit, a następnie do krwi. Tutaj gromadzą się substancje toksyczne powodujące upośledzenie czynności enzymów i biotyków kompleksowych.

Owoce jałowca są stosowane jako składniki następujących mieszanek ziołowych: żółciopędnej Cholagoga nr 1 i 3, moczopędnej z owocnią fasoli zwykłej, zielem nawłoci pospolitej, korzeniem wilżyny, liściem brzozy, owocem róży, kłączem perzu, zielem skrzypu: pobudzającej trawienie wraz z zielem tysiącznika, zielem drapacza zielarskiego, korzeniem omanu, korzeniem mniszka, liściem mięty pieprzowej, koszyczkiem rumianku, zielem krwawnika. Olejek jałowcowy wchodzi w skład m.in. preparatów: roztwór spirytusowy z owocu i korzenia arcydzięgla do \vcierań w nerwobólach i doustnie w zaburzeniach trawiennych 10-20 kropli 2-4 razy dziennie oraz mazidło saponato- camphoratum do wcierań przeciwbólowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>